SEO

SEO of Zoekmachine Optimalisatie (Search Engine Optimization)

Een geïntegreerde marketingcommunicatie aanpak en multimediale inzet van communicatiemiddelen is aantoonbaar renderend. Online is daarbinnen steeds belangrijker zo niet het belangrijkste kanaal. Dat geldt voor websites maar zeker ook voor social media. Er is een waar woud aan websites en het is daardoor steeds moeilijker om op internet gevonden te worden. Naast de andere communicatiemiddelen is zoekmachinemarketing (SEM) een belangrijk middel om beter gevonden te worden.

Search Engine Marketing (SEM)

Bij zoekmachinemarketing staat de manier waarop klanten op internet naar informatie zoeken centraal. Bezoekers op internet gebruiken bepaalde zoektermen (keywords/tags) als ze op zoek zijn naar bepaalde informatie. Als jouw organisatie die woorden of woordcombinaties in jouw website en/of in internetadvertenties niet gebruikt blijft je vrijwel onvindbaar voor jouw doelgroepen.

Zoekmachinemarketing kent twee deelgebieden. Ondanks dat beiden gebaseerd zijn op de zoektermen die bezoekers van internet gebruiken zijn ze verschillend.

SEA

Zoekmachine adverteren (SEA of Search Engine Advertising), is gebaseerd op ‘het veilen’ van advertentieruimte. Die site staan meestal  aan de bovenkant van zoekpagina’s met de natuurlijke zoekresultaten. Bij SEA kun je met bijv Google Analytics ook zien wat het resultaat is van jouw advertentiecampagne. Het is een effectieve manier van adverteren omdat mensen via een zoekmachine al op zoek zijn naar een bepaald product of dienst en via jouw advertentie op jouw website terechtkomen.

Adverteren in zoekmachines haalt ongeveer 30-40 procent van het totale aantal bezoekers binnen. De andere 60-70 procent gaat naar organic search(SEO).

SEO

Zoekmachine optimalisatie(SEO of Search Engine Optimization) omvat het proces van het optimaliseren van een website voor de natuurlijke (organische) zoekresultaten. Hoe meer jouw onderwerp en website gevonden worden hoe hoger je scoort. Beide vormen van zoekmachinemarketing kunnen ingezet worden om een hogere R.O.I. (return on investment) te halen en worden door bezoekers en klanten als een redelijk vriendelijke vorm van marketing ervaren. De combinatie van SEO en SEA of Search Engine Marketing (SEM) kan dus ook heel goed werken voor een betere branding en conversie

Search Engine Optimization (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie (website optimalisatie of SEO – search engine optimization)  . Voorwaarde om goed gevonden te worden in een zoekmachine is dat die zoekmachine alle relevante pagina’s van jouw website kan bereiken en kan indexeren.

Tegenwoordig zijn er veel meer websites dan vroeger en er komen er steeds meer bij. Dit zorgt er voor dat de concurrentie op internet enorm is toegenomen. Door die concurrentie is het noodzakelijk dat jouw website goed gevonden wordt door zoekmachines. Zonder uit het oog te verliezen dat het in eerste instantie natuurlijk gaat om de content, de informatie voor jouw bezoeker die hij zij/op jouw website vindt.

Het doel van een zoekmachine is om bezoekers te helpen om informatie op het internet te vinden. Hiervoor indexeert een zoekmachine zoveel mogelijk websites en beoordeelt ze op basis van de inhoud en relevantie.  Zo’n 60-70% van de bezoekers van een website komt via een zoekmachine op een site terecht. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, haalt de zoekmachine de opgeslagen informatie op uit haar databases en wordt er een lijst met webpagina’s uit samengesteld die waarschijnlijk de informatie bevatten waar de gebruiker naar op zoek is. De resultaten worden gerangschikt op volgorde van relevantie ten opzichte van het woord of de woorden waarop gezocht werd.

Zoekmachines zoals Google bepalen, met behulp algoritmen op basis van bepaalde modellen en rekenmethoden, de volgorde binnen de zoekresultaten in principe aan de hand van relevantie en populariteit. Hoe meer er op internet verwezen wordt naar de content van een pagina op jouw website, hoe populairder deze specifieke pagina wordt. Dit werkt zowel voor externe verwijzingen als voor interne verwijzingen (links).

SEO Stappenplan

Stap 1. SEO Doelstellingen

Bepaal de SEO-doelstellingen als afgeleide van de algemene strategie van de organisatie;

  • Verhogen van het effectieve bereik, de naamsbekendheid en merkbekendheid rond de organisatie en het aanbod,
  • Verhogen en optimaliseren van het bereik
  • Genereren en verhogen van belangstelling en interesse
  • Leadgeneratie en leadmanagement (concreet maken van prospects & leads) en het kwalitatief verrijken van profielgegevens.
  • Door onderzoek beter inzicht verkrijgen in prospects en specifieke interesses van bezoekers
  • Een binding met prospects & leads creëren door het geven van relevante informatie, het aangaan van de dialoog en follow-up acties
  • Informeren en beeldvorming (inhoudelijke boodschap, branding/merkbeleving/imago)
  • Correcte, consistente, actuele en wervende informatievoorziening

Om de resultaten te kunnen meten wordt voor deze doelstellingen kan een dashboard met KPI’s(kritische prestatie indicatoren) gemaakt worden. Vervolgens is het zaak om methoden en middelen te ontwikkelen of aan te schaffen om de resultaten te kunnen meten.

Stap 2. Bepaal de doelgroepen

Bepaal voor wie je de teksten schrijft. Wie is/zijn de doelgroep(-en)? En hoe zoeken ze op internet en met welke woorden of zinnen? Vervolgens kunnen de doelgroepen grofweg onderverdeeld worden in verschillende categorieën (persona’s ). Dit is belangrijk om hen later zoveel mogelijk maatwerk in informatie te kunnen geven.  Een persona is een uitgeschreven profiel van één categorie bezoekers. Een persona biedt informatie over de motivatie (behoeften/wensen) en het online gedrag van deze bezoekers. Een persona bevat naast demografische gegevens vooral gegevens over hun verwachtingen, behoeften, normen en waarden, zoektermen, et cetera. Kennis van doelgroepen is dus essentieel voor het schrijven van succesvolle webteksten.

Persona’s en het schrijven van content

Het creëren van persona’s is een belangrijk hulpmiddel bij het schrijven van content.  Een persona bevat niet alleen demografische gegevens, maar ook gegevens met betrekking tot verwachtingen, behoeften, normen en waarden, et cetera.

Type Persona’s

In plaats van zelf persona’s te beschrijven, is het ook mogelijk om de theorie van de vier personaliteitstypes te gebruiken bij het opbouwen van je website en het schrijven van content. Deze theorie gaat ervan uit dat een doelgroep bestaat uit vier ‘types’:

  • het analytische type,
  • het idealistische type,
  • het spontane type,
  • het rationele type.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een andere verdeling te gebruiken zoals bijvoorbeeld het Mentality-model van Motivaction etc.

P’S EN CTA

De 4 Persona’s helpen je structuur aan te brengen in de teksten en zorgen ervoor dat alle persona’s aangesproken worden.

Promise (rationele type)

Zorg dat je de aandacht van de lezer krijgt en vasthoudt. Doe de lezer in de titel of aan het begin van de tekst een belofte. What’s in it for him/her/them?

Picture (idealistische type)

Schets een levendig beeld voor de lezer. Verplaats jein de persoon en beschrijf vanuit zijn oogpunt de voordelen die uw aanbod biedt. Speel in op de emotie van de lezer en schrijf op verhalende wijze.

Proof (analytische type)

Ondersteun de belofte met overtuigende gegevens, zoals onderzoeken, statistieken en testimonials. Overtuig de lezer ervan dat je de belofte waar kunt maken.

Push (spontane type)

Call to Action

Eindig met een Call To Action. Bij het schrijven van een tekst is het belangrijk goed in je achterhoofd te houden wat je van die bezoeker wilt. Wat wilt je dat deze bezoeker doet? Informatie aanvragen? Een reactie plaatsen? Stimuleer bezoekers met een call to action en zorg ervoor dat duidelijk is op welke manier ze actie kunnen ondernemen.

De ideale CTA:

is kort en krachtig;

is precies;

is duidelijk.

Stap 3. Bepaal zoektermen (keywords)

De keyword-analyse helpt je om te bepalen welke zoektermen (of keywords) het meest worden gebruikt door zoekmachinegebruikers. Een dergelijke analyse helpt je om die woorden te kiezen die gebruikt worden door jouw doelgroepen om die vervolgens bij SEA en SEO in te zetten. Begin een keywordanalyse door samen met andere medewerkers (liefst uit alle lagen van de organisatie) een uitgebreide lijst van woorden samen te stellen die relevant zijn voor jouw organisatie, product of dienst.

– Welke informatie of dienst biedt de webpagina?

– Wat zoekt iemand die deze pagina bezoekt?

– Welke vragen stellen bezoekers aan ons?

-……?

Bekijk eventueel websites van concurrenten/collega’s om te zien welke keywords zij gebruiken.  Neem alleen de termen over die ook relevant zijn voor jouw website of webpagina.

Keyword Tool

Google biedt een gratis online keyword tool aan dat erg nuttig is bij het samenstellen van keywords-lijst: de Google AdWords Keyword Tool. Wanneer je een woord of frase invoert in deze tool levert dat een lijst op met gerelateerde termen die mogelijk relevant zijn voor jouw site of onderwerp.

Wanneer de lijst met mogelijke keywords af is, is het van belang te bekijken hoe belangrijk elk van die woorden is voor de eigen website. Het zoekvolume, de concurrentie in Google en de huidige positie van de website voor een keyword zijn allemaal factoren die meewegen bij het bepalen of een zoekterm een goed keyword is.

Maak wanneer deze lijst af is, variaties op de woorden, zoals enkelvoud- en meervoudsvormen en synoniemen.

Het is natuurlijk van belang om termen te kiezen waar jouw doelgroepen werkelijk op zoeken. Het heeft geen zin om 1 te staan in een zoekresultaat met  een woord waar niemand op zoekt.

De Google AdWords Keyword Tool geeft niet alleen suggesties voor de keywords, maar geeft ook een indicatie van het zoekvolume. Overigens betekent een laag zoekvolume niet dat niemand op die woorden zoekt en dat een hoog zoekvolume wel succesvol is omdat die woorden dan ook vaak ook erg algemeen zijn. Kies de uiteindelijke lijst met keywords zorgvuldig omdat het bijvoorbeeld met algemene woorden, omdat veel andere websites deze woorden ook gebruiken, moeilijk is om een hoge positie te bereiken.

Als de lijst met keywords zowel de meervouds- als de enkelvoudsvorm van een woord bevat, kun je volstaan de enkelvoudsvorm te kiezen. Google en andere zoekmachines worden steeds geavanceerder en beoordelen de webpagina ook als relevant voor de meervoudsvorm van een woord als je alleen de enkelvoudsvorm gebruikt, en andersom.

Bepaal Long Tail Keywords

Omdat de meeste mensen in een zoekmachine meer dan één woord invoeren om betere resultaten te krijgen is het ook belangrijk om zelf ‘long tail’ keywords te kiezen.

Als je op zoek bent naar een Alfa Romeo Cabrio, levert een zoekopdracht ‘Alfa Romeo Cabrio’  een beter resultaat op dan alleen ‘Alfa’ of alleen ‘Cabrio’. Die laatste 2 zoekopdrachten levert lijsten met allerlei verschillende webpagina’s, over bijvoorbeeld alle Alfa’s  of cabrio’s van allerlei merken. Probeer dus te bedenken welke zoekopdrachten mensen in zoekmachines invoeren wanneer ze op zoek zijn naar jouw aanbod.

Stap 4 Zorg voor Content

Content is een van de meest belangrijkste factoren bij het bepalen van de relevantie van een pagina. Het is bovendien de belangrijkste bron van informatie waarop een zoekmachine kan bepalen wat het onderwerp van een pagina is. Het is daarom belangrijk dat de content op de webpagina’s zoektermen (keywords/tags) bevat die bezoekers van  zoekmachines invoeren. Daarom is het van belang bij het schrijven van de inhoud die keywords te gebruiken die de doelgroepen gebruiken. Deze keywords hebben we in stap 3 bepaald.

Zorg voor voldoende content op de website. Hoeveel tekst ‘voldoende’ is, hangt af van jouw organisatie, het onderwerp en de kwaliteit van de website.

Elke pagina van de website heeft een eigen onderwerp en bevat dus ook unieke tekst die aansluit bij dit onderwerp. Pagina’s die min of meer gelijke tekst bevatten, voegen weinig toe aan de informatie voor en de ervaring van de bezoekers. Zoekmachines gebruiken daarom ook filters die pagina’s waarvan de teksten te veel hetzelfde zijn, uit de index halen.

Het gebruik van variaties in keywords en synoniemen kunnen de relevantie van een pagina voor een bepaald keyword verhogen

Het doel is natuurlijk niet om alleen veel bezoekers (traffic) naar jouw website te leiden, maar om zinvolle informatie te geven zoveel mogelijk bezoekers tot actie over te laten gaan (conversie) dus bijvoorbeeld; informatie aanvragen, contact opnemen, een offerte aanvragen, et cetera.

Website en Pagina’s

Kies goede namen voor de website en webpagina’s. De domeinnaam moet een woord of woordcombinatie bevatten waarnaar bezoekers van internet echt naar zoeken. Je dient dus te weten wat het thema van de website is en met wat voor woorden of woordcombinaties mensen zoeken

Zoekmachines hebben moeite met urls die uit veel woorden bestaan.

  • Urls met relevante keywords scoren beter
  • Urls met keywords zien er beter uit in het zoekresultaat
  • Kortere url scoren beter
  • Een kortere url wordt vaker gebruikt om links naar te plaatsen
  • Kortere urls worden vaker gedeeld op sociale netwerken
  • Geen spaties maar verbindingsstreepjes in urls scoren beter

Dat de zoekterm in ieder geval voor een belangrijk deel in de URL moet voorkomen is logisch. Het is een van de eerste dingen die zowel je bezoeker als de zoekmachine zien. De URL geeft een indicatie van waar de pagina over gaat en het is dan logisch dat de zoekterm daarin voorkomt. Daarbij wil ik wel aangeven dat het geen enorme SEO-impact heeft. Er zijn legio voorbeelden waarbij de zoekterm niet in de URL voorkomt, en de pagina tóch in de top 10 van Google staat.

Kopteksten

Een koptekst is de eerste en misschien wel belangrijkste indruk die een bezoeker krijgt van een webpagina. Wanneer de koptekst niet interessant is, is de kans groot dat een bezoeker de pagina meteen weer verlaat. Zorg er bovendien voor dat het keyword voor de pagina in de kop (H1) en eventueel in de tussenkoppen (H2, H3, etc.) laat terugkomen.

Het is goed te weten dat het gebruik van de zoektermen in de heading tags (kopteksten) niet per se een grote rol speelt voor SEO. Als je jouw lezer helpt met zoektermen in de kopteksten, doe het gerust. Het moet dus bijdragen aan je tekst. Laat het anders lekker zitten. En ook hier geldt: exacte formulering is niet per se nodig.

Probeer het exacte keyword in ieder geval in de kop, de eerste zin en ergens aan het eind van een alinea te gebruiken. Zijn de alinea’s wat langer, dan kun je het keyword ook nog een keer in het midden van de alinea laten terugkomen. Gebruik af en toe ook synoniemen van het keyword. Doe dit echter niet in de (tussen)kopjes, eerste en laatste zin van een alinea.

Headers (H1, H2, ….)

Voor de structuur van een pagina is het belangrijk om gebruik te maken van de koppen (headers). Headers geven aan wat de hoofd- en subonderwerp van een pagina zijn. Dat gebeurt met behulp van H# tags, (# is een getal tussen de 1 en de 6).

Voor het hoofdonderwerp van een pagina wordt de H1 gebruikt.  Er mag maar één H1 header op een pagina voorkomen. Als er meer H1 op een pagina te vinden zijn, zal het belang ervan per header afnemen, waardoor het effect verloren gaat. Voor subonderwerpen wordt een H2 etc. gebruikt. Over het algemeen geldt de volgende structuur:

H1: hoofdonderwerp

H2: subonderwerp 1

H3: sub-subonderwerp 1-1

H3: sub-subonderwerp 1-2

H3: sub-subonderwerp 1-3

H2: subonderwerp 2

H3: sub-subonderwerp 2-1

H3: sub-subonderwerp 2-2

H3: sub-subonderwerp 2-3

Aantal zoekwoorden op de pagina

Er zijn allerlei SEO mythes over keyword density en het herhalen van het zoekwoord in de tekst van een pagina. Als standaard regel doe ik altijd het volgende:

  1. Herhaal je belangrijkste zoekwoord(en) een paar keer in de tekst. Dit is wel afhankelijk van hoe lang de tekst is. Bij een korte tekst doe je dit minder vaak dan bij een lange tekst.
  2. Plaats je belangrijkste zoekwoord(en) in de eerste 100 woorden van je webpagina.
  3. Gebruik synoniemen voor je belangrijkste zoekwoorden.
  4. Schrijf voor gebruikers. Zoekmachines zijn tegenwoordig intelligent genoeg om te bepalen of je voor gebruikers schrijft of dat je aan het spammen bent.
Plaatjes; Alt tekst of Tag

Afbeeldingen worden door veel mensen onderschat. Ze ondersteunen de tekst door iets te visualiseren, daarnaast zijn ze voor de lezer prettig om de tekst te onderbreken. De tekst wordt prettiger leesbaar met afbeeldingen. Maar afbeeldingen dragen ook bij aan de vindbaarheid van je website, onder andere door de titel en alt-tekst.

Tenslotte een gouden tip, want eenvoudig toe te passen en veel van je concurrenten laten het na. Het wordt nogal eens vergeten of gewoon niet gedaan uit gemakzucht. Maar ook je afbeeldingen kun je optimaliseren voor de zoekmachines. Dat draagt onherroepelijk bij tot een betere vindbaarheid van je website. Bedenk daarbij ook dat er veel partijen zijn die deze stap overslaan. Dus heb jij betere resultaten wanneer je het wel toepast.

Het werkt als volgt:

Begin ermee je afbeelding een logische bestandsnaam te geven. Dus in als de een foto van een appel plaatst zou de afbeeldingsnaam bijvoorbeeld kunnen zijn: groene-appel.jpg. En niet img 3132.jpg!

Deze Alt-teksten of Tag bij een plaatje maken aan de zoekmachines duidelijk wat het onderwerp van de afbeelding is. Dit is van belang voor gewone afbeeldingen, maar nog veel meer als er afbeeldingen worden gebruikt als link. In dat geval gebruikt de zoekmachine de alt-tekst als anchor tekst om de gelinkte pagina te beschrijven. Ook hier is het gebruik van relevante keywords belangrijk.

Plaatjes kunnen de ervaring van een website verbeteren doordat een pagina visueel aantrekkelijker wordt. Tegenwoordig worden op websites steeds meer beelden en minder tekst gebruikt.
Als de afmetingen van een plaatje niet zijn opgegeven kan een browser van te voren niet bepalen hoe groot het plaatje is. Een browser laadt dan eerst het plaatje om te kunnen bepalen hoeveel ruimte er gereserveerd moet worden op de pagina. Dat kost tijd maar als de hoogte en breedte van het plaatjes vantevoren worden opgegeven kan een browser gewoon verder met het opbouwen van een pagina terwijl het op de achtergrond de plaatjes laadt.

Stap 5 Inrichting SEO

Bespaar niet op hosting

De snelheid van je website is de afgelopen tijd belangrijker geworden. Duurt het laden van je website te lang dan haken bezoekers af. Zoekmachines willen een goede gebruikerservaring leveren en zullen langzame websites dus minder snel een hoge positie geven.

Een snellere WordPress website is weer een onderwerp op zich: Verbeter je WordPress snelheid. Daarnaast moet je gewoon niet besparen op de hosting van je website. Je krijgt waarvoor je betaalt en een snelle host kost nu eenmaal meer dan drie tientjes per jaar.

WordPress Yoast SEO of HTML

De Yoast plugin is bij WordPress een absolute must. Hiermee maak je het jezelf makkelijker om een goede titel, permalink, focus keyword en omschrijving (Snippet) voor je pagina te maken en te gebruiken. Daarnaast kun je per pagina ook de bijbehorende tags kiezen. Dat kan afhankelijk van het thema of met een plugins.

Je ziet met Yoast dan hoe jouw pagina er straks uit zal zien in de zoekmachines. In de meest simpele vorm is het idee om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk ‘groen’ ziet. Doe je dat goed dan zijn de titel, de url, de omschrijving en de inhoud van je pagina netjes op elkaar afgestemd.

Lengte titel

De lengte die in Yoast SEO wordt aangegeven is niet heilig. Sterker nog: liever een korte, krachtige titel dan eentje die je aanvult “omdat het moet”. Een te lange paginatitel wordt ook nog eens afgebroken in de zoekresultaten. En de lengte van de paginatitel is gebaseerd op een aantal pixels, waar Yoast geen rekening mee houdt.

Meta description (Snippet)

De meta-description wordt gevormd door twee regels tekst in de zoekresultaten die de zoekmachinegebruiker ervan moeten overtuigen om op jouw zoekresultaat te klikken. Het is dus belangrijk dat de zoekresultaten van jouw website opvallen tussen de andere zoekresultaten. Eén manier om dit te bereiken is door het keyword van de pagina te gebruiken in de meta-description. De description mag maximaal 150-160 karakters lang zijn. Het gebruik van keywords in de meta-description zorgt voor meer zichtbaarheid in de zoekresultaten, doordat een aantal  zoekmachines de gezochte keywords vet afdrukken. Daarnaast kun je de meta-description overtuigender maken door er bijvoorbeeld usp’s of een call-to-action in op te nemen.

Heb je vastgesteld rond welke zoekwoorden de website en webpagina’s worden opgebouwd, zorg dan voor een aantrekkelijke titel en beschrijving (description) van elke webpagina.

Tonen in zoekresultaten (eerder ‘Meta Robots-‘-index)

Wanneer je een pagina liever niet in de zoekmachines ziet verschijnen moet je dat aangeven.  Zet de pagina op noindex, waarmee je de zoekmachinebots aangeeft dat ze deze pagina niet hoeven te indexeren. Dit is overigens geen garantie dat het niet gaat gebeuren. Wanneer er bijvoorbeeld veel naar deze pagina gelinkt wordt kan de zoekmachine bepalen dat je pagina kennelijk toch heel interessant is en deze toch opnemen in de index.

Wil je dat de links op je pagina niet gevolgd worden, dan kun je ze ook een NoFollow meegeven. Je geeft zo geen PageRank door aan de links op deze pagina. Links zorgen ervoor dat de zoekmachinebot ook de pagina’s van die links gaat crawlen en indexeren.

Bij WordPress Kies Focus Keyword en Snippet voor de beschrijving in

In HTML doe je dit door ‘meta-tag’ bovenaan in de html-pagina te zetten (ná de code <head> en vóór de code </head>.

Meta keywords (tags)

Ook hiervoor geldt dat zoekmachines ze gebruiken om het onderwerp van de pagina te kunnen bepalen. Het is aan te raden is om maximaal tien relevante keywords per pagina te plaatsen. Het plaatsen van meer keywords heeft weinig zin omdat zoekmachines deze meestal niet meenemen.

Meta Robots

Een meta robot is een tag die aangeeft aan wat een zoekmachine wel en niet kan doen per pagina. De tag geeft informatie over het al dan niet indexeren van een pagina of het wel of niet volgen van de links op de pagina

Bijvoorbeeld

Als je wilt dat de spider van de zoekmachine de hele website doorloopt ( meta tags indeling ) dan kunt je in html volgende metatag in de broncode van jouw website plaatsen maar dat kan ook met een plugin gedaan worden:

<meta name=”robots” content=”index, follow”>

De spider kijkt niet alleen naar de eerste pagina maar ook naar de achterliggende pagina’s van de website:

<meta name=”robots” content=”all”>

Een spider bekijkt deze pagina niet, maar verder wel jouw website:

<meta name=”robots” content=”noindex, follow”>

De spider mag wel de tekst op een pagina maar niet de plaatjes indexeren:

<meta name=”robots” content=”noimageindex”>

Links

Door in de teksten te linken naar andere pagina’s over hetzelfde onderwerp, laat je aan de zoekmachine zien bij welke categorie de website hoort. De linktekst die je hierbij gebruikt is erg belangrijk, omdat de zoekmachine aan de hand van deze tekst bepaalt wat het onderwerp is van de pagina waar naar je linkt. Daarbij is het dus beter om te linken met het keyword: ‘meer informatie over [keyword]’ dan alleen ‘klik hier’.

Interne links aanbrengen: leg binnen je eigen site veel interne links naar de belangrijkste pagina’s, maar vraag je bij iedere interne link af of hij relevant en waardevol is voor je gebruiker. Dit kan door te filteren, verdieping te geven, alternatieven te bieden of een stap vooruit te maken binnen je website. Links zijn in principe goed, want een pagina zonder links is een doodlopende weg.

Verzamel links

Door het linken er goede er bekende websites naar jouw website en goede interne links verhoogt je de kans op een hogere ranking in zoekmachines.

Zorg dat de website voldoende dan wel wat te bieden heeft. Want waarom zou een andere site willen linken naar een site waar voor de verwijzende site niets interessants te vinden is?

Aanmelden bij een of meer geschikte startpagina-dochters en startkabel-dochters. Zij staan als goed bekend en een link van een van hun pagina’s verhoogt dan ook de kansen om beter gevonden te worden in zoekmachines.

Zoek sites met wie je links zou kunnen uitwisselen. Dat houdt in dat je een link aanbrengt naar hun site, en zij op hun beurt teruglinken naar u.

Sitemap

Maak het zoekmachines makkelijk om de site te indexeren en maak een XML-sitemap. Een Google sitemap is een bestand dat je op de server van de webhost zet en waarin staat waar de pagina’s staan. Hierdoor zijn ze sneller te indexeren.!

Bij WordPress kun je ook gebruikmaken van een plugin om de sitemap te maken.

SEO TIPS

De title van de pagina:

  • Zorg dat het keyword vooraan in de title staat
  • Maak de title niet langer dan 67 karakters (incl. spaties)
  • check permalink en pas zo nodig aan

De titel van de tekst:

  • Voeg een H1-tag toe aan de titel
  • De titel bevat het keyword
  • De titel bevat een belofte

De tekst:

  • Zorg voor voldoende content (ong. 2 à 3 alinea’s)
  • Voeg het keyword toe aan de eerste en laatste zin
  • Gebruik een call-to-action 

De tussenkopjes:

  • Voeg het keyword toe aan de tussenkopjes (waar mogelijk)
  • Gebruik H2-tags voor de tussenkopjes

De meta-description:

  • Bevat het belangrijkste keyword van de pagina
  • Zet de bezoeker aan tot doorklikken naar de website
  • Is niet langer dan ca155 tekens

Linktekst:

  • Link alleen het belangrijkste keyword

Alt-tekst:

  • Voeg een alt-tekst toe aan afbeeldingen
  • Voeg aan deze alt-tekst het keyword van de pagina toe

Doelgroepgericht schrijven:

  • Zorg voor een eenduidige schrijfstijl (je/u)
  • Let erop dat alle vier persona’s in een tekst aan bod komen